Het gaat niet goed met Shabani

Waarom Shabani niet naar school gaat.

Shabani is 13 jaar en hij zou dit jaar naar de laatste klas van de basisschool gaan. Het gaat helemaal niet goed met hem. En hij gaat ook niet naar school….. Wat is er aan de hand?
In 2019 is Shabani met zijn broers en zussen opgenomen in het schoolsponsorplan. De thuissituatie is ronduit triest. Ondanks haar gezondheidsproblemen doet de moeder van Shabani erg haar best om wat geld te verdienen met het verkopen van pinda’s en kleine snacks. De vader van Shabani is alcoholist en heeft meerdere vrouwen en kinderen. Soms is hij in het dorp en dan heeft de familycoach kans om even met hem te praten. Gesprekken over hoe hij een bijdrage aan de zorg van zijn kinderen kan gaan geven leveren helaas niets op. Afkicken van de alcoholverslaving wil hij niet.
Vorig jaar had de familycoach al ontdekt dat Shabani soms wegliep bij zijn moeder. Hij ging dan naar kennissen toe om te ontsnappen aan de ellendige omstandigheden thuis. Hij kon er niet meer tegen om op de vieze modderige vloer van het hutje te slapen. En dan al die insecten!
In 2019 hebben we moeder geholpen om matrassen te kopen en een andere woonplek in het dorp te vinden. Dit hebben we buiten medeweten van vader gedaan, om te voorkomen dat hij geld zou opeisen of gewelddadig zou worden. Moeder heeft hem vertelt dat zij door familieleden was geholpen en er was eindelijk wat rust. Moeder kan proberen om dagelijkse maaltijden bij elkaar te verdienen en de kinderen kunnen naar school…..dachten we.
Totdat begin dit jaar vader ontdekte dat zijn kinderen ondersteuning krijgen om naar school te gaan, zonder dat hij hiervoor toestemming heeft gegeven. Toen moeder op familiebezoek was, heeft vader Shabani en zijn oudere broer bij zich genomen en gezegd dat ze bij hem moeten blijven. Nou zijn wij natuurlijk niet zo gek dat we het geld voor de schoolspullen aan deze vader gaan geven, maar er gebeurt iets veel ergers:
Shabani hoeft van vader niet naar school, hij “mag” houtskool verkopen. Shabani vindt dat leuk en heeft dan wat geld in handen om zijn knagende honger te stillen. De rest van het geld drinkt papa op in de bar van het dorp. Ook de oudste broer gaat niet meer naar school en wordt gestimuleerd om te gokken en daarmee geld te verdienen. Een ogenschijnlijke win/win situatie voor vader en zoons.
We zien hier een moslimfamilie uit één van de dorpjes in het kustgebied. Eén van de vele families die alleen met schoolgeld voor de kinderen niet geholpen kunnen worden. We zien hoe polygamie en verslaving het leven van de kinderen en de families kapot maakt. Het is ingewikkelde problematiek!
We zijn dankbaar dat we met de pastors, leerkrachten en social workers uit de dorpskerkjes mogen samenwerken. Zij hebben veel liefde voor deze families en zij zijn in staat om ondanks grote tegenstand de relaties met hen te onderhouden. Vanuit deze relaties bieden zij hulp en proberen zij een goed voorbeeld te zijn. We kijken er naar uit om het komende jaar het Family Based Child Care programma in de dorpjes uit te breiden en de kinderen te helpen om gezond en gelukkig op te groeien.