Sophie gaat niet naar een weeshuis

(Om privacy redenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto’s)

Het is 10 jaar geleden dat Sophie geboren werd. De bevalling verliep normaal, maar na vier maanden zag haar moeder Joyce, dat haar benen en armen slap waren. Ze ging met de kleine Sophie naar het ziekenhuis en werd na enkele controles doorverwezen naar de fysiotherapeut. Iedere week ging zij daar trouw naar toe en Sophie werd iets sterker. In die tijd werd duidelijk dat Sophie downsyndroom heeft.

Een paar jaar geleden ging Joyce op zoek naar advies en informatie over scholing. Zowel in haar buurt als in de kerk werd een bepaalde speciale school aanbevolen. En Joyce besloot om Sophie daar in te schrijven.

Iedere dag, jaar in jaar uit, droeg zij Sophie op haar rug en bracht zij haar met de bus naar school.

Maar nu lukt het niet meer. Sophie is 10 jaar en behoorlijk zwaar geworden. En zo kwam het dat zij sinds januari 2024 niet meer naar school gaat.

De vader van Sophie werkt als timmerman ver weg van huis. Het is inmiddels 3 jaar geleden dat hij voor het laatst thuis kwam en ze horen zelden iets van hem. Joyce realiseert zich dat hij zijn gezin in de steek heeft gelaten. Maar gelukkig staat ze er niet alleen voor. Ze krijgt het voor elkaar om de kost te verdienen met het verkopen van groenten en fruit. En ze wordt gesteund door vrienden, buren en mensen uit de kerk.

Toch lukt het niet om de reiskosten voor Sophie te betalen. De bajaji (driewielertaxi) die hier heel geschikt voor is, is te duur. Het leven in Dar es Salaam is sowieso stukken duurder geworden.

Joyce en Sophie zijn aanwezig op de 6-daagse community workshop over zorg voor kinderen. Deze workshops worden door de Lifata Group georganiseerd, in samenwerking met Tan-kids.

Daar deelt Joyce haar verhaal, net als de meeste deelnemers doen.  

Tijdens één van de laatste workshops worden er actieplannen bedacht, die een positief effect moeten hebben op kinderen in de wijk. De trainers besloten om een brainstorm sessie te houden, waarin zoveel mogelijk oplossingen werden verzonnen om de 10jarige Sophie weer naar school te laten gaan. Daarna mocht men in de kleine groep één oplossing kiezen, die men het beste vond. Er waren drie kleine groepen, en iedere groep moest vertellen waarom zij de gekozen oplossing het beste vonden en hoe ze deze daadwerkelijk zouden kunnen uitvoeren.  

Tot onze schrik werd er zeer serieus gesproken over de optie om Sophie naar een weeshuis/kostschool te brengen. Men zag dit als de beste oplossing om het kind onderwijs te geven en de moeder de gelegenheid te geven haar dagelijks werk te kunnen doen. En dat is precies wat er vaak gebeurd in Tanzania als een moeder alleen wordt gelaten door haar man, moe is en het niet meer ziet zitten.

De trainers herhaalden de lessen over het grote belang van opgroeien binnen een familie. En dat Sophie haar vader tenslotte ook al moet missen. Het werd duidelijk dat de nieuwe inzichten nog wat tijd nodig hadden om door te dringen. Twee deelnemers van de workshop besloten een whatsapp groepje te vormen met Joyce, om contact te houden en door te praten over een oplossing.

Binnen enkele weken begon Joyce te beseffen hoe belangrijk het voor haar dochter is om veilig en vertrouwd bij haar moeder te wonen. Ze ontdekte haar waarde als moeder. En dat als er geld zou zijn voor het schoolvervoer, dat er dan helemaal niets aan de hand is. Ze realiseerde zich dat ze zelf in staat is om in haar levensonderhoud te voorzien. Dat ze de huur van een fijne woning kan betalen waar ze in vrede met haar dochter woont. Ze vond voldoening over haar zelfredzaamheid en de steun uit haar netwerk. Wat een mooi resultaat! Daar doen we het voor.

En Sophie…..die gaat inmiddels lekker naar school, met een beetje hulp van de Lifata Group en Tan-kids. En dat, terwijl zij opgroeit in een kindvriendelijke en veilige omgeving.

(de community workshops voor kindvriendelijke buurten in Tanzania, zijn onderdeel van project “Kids are the VIP’s”.  Heeft u belangstelling om een workshop te financieren of wilt u meer weten over  dit project, bel of mail dan met Annette Klijnsma.

(06 3728 9585 –  annette@tan-kids.com )