HIV voorlichting

Afgelopen week werd er HIV voorlichting op de basisschool van Mongo la Ndege gegeven. Zoals ik al eerder beschreef, is dit één van de andere activiteiten van NGO Hope for the future. Zestien studenten van de universiteit kwamen als vrijwilliger naar de school om de kinderen les te geven. Er werd o.a. besproken wat de verschillende stadia van de ziekte zijn en wat je zelf kunt doen om het te voorkomen. Lessen in lifeskills, zoals ze dat hier noemen. Het mooie was dat deze samenwerking tussen studenten en de NGO is voort gekomen uit de netwerk lunch die Tan-kids afgelopen juni georganiseerd heeft.

Ik was onder de indruk van de inzet van de vrijwilligers. Het was één vrijwilliger per klaslokaal, met daarin veel meer kinderen dan het gemiddelde van dertig dat wij in Nederland gewend zijn. Er komen kinderen vanuit de wijde omgeving naar deze school, waardoor er zo’n 2000 leerlingen zijn. Er zijn echter maar twaalf klaslokalen en onvoldoende tafels en banken. Individuele aandacht is er zeldzaam. Dat maakt het een stuk lastiger om goed onderwijs te krijgen.

We hebben de week afgesloten met het bedanken van de vrijwilligers en uitreiken van certificaten. Hopelijk kunnen er op een later moment nog meer scholen worden bezocht.

In verband met mijn vakantie zal het een aantal weken duren voordat het volgende bericht weer verschijnt.