Kennismaking

We zijn deze week begonnen met kennismakingsgesprekken met de tien moeders die deelnemen aan het pilot project. Het heeft veel indruk op mij gemaakt om bij hen op huisbezoek te gaan, te zien hoe zij leven en meer te horen over hun situatie en die van hun kinderen. Iedere moeder heeft haar eigen verhaal en dat heeft me geraakt. De echtgenoot is overleden of heeft het gezin verlaten. Het zijn verhalen van verlies, achterblijven in een kwetsbare positie en overleven. Ik weet na deze gesprekken (weer) precies waarom ik hier ben. En ik heb de hoop en de verwachting dat het project verandering zal gaan brengen in hun situatie. Het was bemoedigend om te horen wat voor winkel of business de moeders willen gaan starten als ze de lening krijgen, of hoe ze hun huidige handel willen uitbreiden. In totaal bereikt het pilot project behalve deze moeders ook zo’n 25 kinderen en dat is het uiteindelijke doel van stichting Tan-kids: verbetering van hun leefsituatie en gezinshereniging.

Helaas was het deze week ook tijd voor mijn eerste bezoek aan de dokter, ik ben drie dagen ziek geweest. Gelukkig heb ik geen malaria en was het waarschijnlijk toch gewoon reizigersdiarree (waar ook bijna niet aan te ontkomen is vanwege het lokale eten). Het gaat nu gelukkig weer de goede kant op!

Mijn eerste kerkdienst hier was een hele ervaring: ik heb 5,5 uur in de kerk doorgebracht! De dienst was ook nog eens in het Swahili, en ook al was er wel wat Engelse vertaling, ik kon niet veel van de dienst begrijpen. Toch sprak de vreugde en blijdschap van de mensen me erg aan en heb ik ervan genoten hoe er vol overgave gezongen en gedanst werd.