Kids are the VIP’s

Nieuw in 2023!  “KIDS ARE THE VIP’s

“Hier hebben we enorm naar uitgekeken! “ Annette Klijnsma vertelt:
 
“Ja, ik heb het over community workshops waar het allemaal draait om goede zorg en veiligheid voor kinderen. Want de omvang van dood en verlies, het uiteenvallen van gezinnen en de vele kinderen die in Tanzania aan hun lot worden overgelaten vragen om een reactie van de gemeenschap.

Door het organiseren van community workshops helpen we gemeenschappen om kinderen in nood te ondersteunen.
De workshops (“Journey of Life”) die wij gebruiken zijn ontwikkeld door repssi.org en zitten steengoed in elkaar. Echt een aanrader!
Ze zijn bedoeld voor iedereen die met kinderen te maken heeft. Denk aan ouders, begeleiders, religieuze leiders, dorpshoofden, de overheid, politie, leraren, social workers, verplegers en artsen. En natuurlijk de VIP’s zelf: kinderen en jongeren!
Tijdens de trainingen die ik in 2022 gaf, merkte ik dat de opdrachten van “Journey of Life” heel inspirerend waren. Eén van de belangrijkste eye-openers wat mij betreft, is deze:

  • “Wij hebben niet persé geld nodig om liefde te geven aan onze kinderen”

Veel Tanzanianen worstelen met het idee dat ze een kind niets te bieden hebben als er geen geld is. Maar als we ontdekken hoe belangrijk het is voor kinderen, om aandacht en complimenten te krijgen, dan gaan de radartjes anders draaien. Dan zien we de meerwaarde van samen sporten of muziek maken. Dan zien we onszelf ineens onder de boom zitten om verhalen voor te lezen, een spelletje te doen of kinderen te helpen met hun huiswerk.
Natuurlijk zijn er ook materiële dingen nodig voor kinderen. Daarom zijn er ook groepsopdrachten die helpen te ontdekken welke middelen er beschikbaar zijn in je eigen buurt of dorp. En hoe je daarmee actieplannen maakt om de meest arme kinderen en families te helpen.
Ik hoorde enthousiaste verhalen over een community moestuin, een kippenprojecten en bijvoorbeeld het starten van een kinderopvang in de kerk.

En zo helpen deze community workshops om het vangnet van kinderen en families in nood te versterken.

De 150 pagina’s tellende trainingsgids is door onze collega’s vertaald in Swahili en daar zijn we erg trots op! Tan-kids heeft € 1100 euro overgemaakt voor de aanschaf van een printer/kopieermachine en voor de uitvoering van de pilot workshop.
Daarna staat een train de trainer op het programma zodat 16 capabele en gemotiveerde mannen en vrouwen de workshops kunnen gaan geven. Zij hebben daarvoor 7 buitenwijken van Dar es Salaam uitgekozen waar zij veel kinderleed zien. Per wijk kunnen 25 personen deelnemen aan de 6-daagse workshops. We zijn erg blij dat Stichting Geven is Leven onze aanvraag voor de train de trainer en voor 2 wijken heeft gehonoreerd!

Zo bouwen we samen aan kindvriendelijke wijken en veerkrachtige kinderen! ”

Per wijk hebben we € 1.350 nodig voor het huren van een hal, de maaltijden, de trainingsmaterialen en onkostenvergoedingen voor de trainers.  Als u belangstelling heeft om dit project te ondersteunen of vragen heeft, kunt u bellen met Annette Klijnsma – 06-37289585.