Klaar voor school

Deze week stond in het teken van de kinderen een goede start geven op school! Joshua en Elly zijn namens NGO Hope fort he future langs de scholen van de kinderen gegaan om het schoolgeld te betalen. De moeders hebben geld gekregen voor het vervoer per motor naar school voor de komende maanden en voor eten op school. Dinsdag was het officiële moment dat de kinderen met hun moeders naar het kantoor kwamen om de schoolspullen in ontvangst te nemen (schoenen, uniform, schriften, tas). En zo was er alweer een feestelijk moment, inclusief frisdrank!

Ik ben deze week begonnen met het maken van een digitaal dossier per gezin. Zo kunnen we de informatie goed bijhouden. Over de business van de moeder, maar ook over de situatie van het gezin, de huisbezoeken en de ontwikkeling van de kinderen.
Daarnaast heb ik voorbereidende gesprekken gevoerd over het opzetten van de gezinscoaching met Florence, counsellor en vrijwilliger bij de NGO. Daar zijn eerste ideeën over de inhoud uit voort gekomen. We zullen iedere moeder eens per maand gaan bezoeken, wat neer op komt op het bezoeken van twee á drie moeders per week.

Joshua en Dorcas (mijn gastgezin) hebben een eigen winkel, een stationary. Met allerlei kantoorspullen, je kunt er gebruik maken van internet, printen, kopiëren, pasfoto’s laten maken etc. De winkel loopt goed! Een mooi voorbeeld voor de moeders van het project die hun eigen business beginnen.
Overigens verkoopt bijna iedereen hier wel iets, het is één en al kraampjes en winkeltjes langs de weg. Tanzania kent een hoge werkloosheid, dus voor veel mensen is het de enige manier om aan het werk te komen. Op drukke plaatsen vindt de verkoop zelfs langs de auto’s en bussen plaats. Wanneer je stil staat voor een rood stoplicht of er is file, komen er allerlei verkopers langs je raam. Van eten tot huishoudelijke producten, er komt van alles langs.

Gelukkig heeft de stationary ook een generator die gebruikt kan worden wanneer de elektriciteit uitvalt. Inmiddels zitten we al sinds maandag zonder stroom… Dan is het fijn om mijn laptop en telefoon weer bij de winkel op te kunnen laden. Dorcas heeft er daardoor tijdelijk ook een nieuwe business bij: namelijk het opladen van telefoons!