Verkiezingen

Zondag 25 oktober 2015 was het de Grote Dag voor Tanzania: er werd gestemd! De afgelopen maanden is er flink campagne gevoerd door de verschillende politieke partijen. De verkiezingsposters breidden zich, met name de laatste weken, steeds verder in aantal uit – je zag ze overal. Er waren ook vlaggen in de kleuren van de politieke partij en zelfs allerlei kleding. Tanzanianen zijn fanatiek als het om politiek gaat en laten graag hun politieke ‘kleur’ zien. Er waren regelmatig politieke bijeenkomsten (grote openlucht ‘shows’, met veel muziek en dans, waar erg veel mensen op af komen) en het was het gesprek van de dag. Zelfs een ritje met de bus kon eindigen in een heftige politieke discussie waarbij alle passagiers mee deden! En zo steeg de spanning steeds verder, aangezien de oppositie voor het eerst sinds de onafhankelijkheid een kans maakt om de verkiezingen te winnen. Er werd ook gewaarschuwd voor mogelijke onrust. Met name de jongere generatie in Tanzania wil verandering en zou daarom voor de oppositiepartij gaan kiezen.

De verkiezingen hadden een grote impact op het dagelijks leven. Een groot deel van het werk kwam tijdelijk stil te liggen, de import via de haven verminderde flink en studenten hadden vakantie gekregen. Mede doordat een deel van de handel stil kwam te liggen, begonnen mensen spontaan te hamsteren. Dit was met name voor het geval winkels gesloten zouden blijven of niet aangevuld werden, of wanneer je de straat niet op zou kunnen. Ook moest je alternatieve routes weten om naar je werk te komen. Mensen waren op het ergste voorbereid. Er zijn zelfs expats die het land uit voorzorgsmaatregelen maar tijdelijk hebben verlaten. Het belangrijkste advies van de ambassades: blijf weg bij politieke bijeenkomsten of protesten & blijf thuis bij onrust.

Het viel gelukkig allemaal ontzettend mee. Op 25 oktober was het uitgestorven op straat, iedereen was thuis. Bij de stembureaus stonden mensen soms wel uren in de rij, maar dat is hier vrij normaal. Inwoners die zich een aantal maanden geleden hadden laten registeren, konden nu hun stem uitbrengen. Dit ging om ongeveer de helft van alle Tanzanianen.

Toen begon het afwachten… De resultaten werden pas op 29 oktober bekend gemaakt. De kandidaat van de huidige regeringspartij (CCM) heeft met zo’n 60% van de stemmen gewonnen en deze partij blijft dus aan de macht. De nieuwe president van Tanzania is bekend: Magufuli! Het was niet echt verrassend, vooral gezien het feit dat veel mensen ervan overtuigd zijn dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Mensen zouden extra betaald hebben gekregen om op de dag van de verkiezingen gewoon aan het werk te gaan (en konden dus niet stemmen), mensen zouden betaald hebben gekregen om op een bepaalde partij te stemmen, kantoren waren de stemmen werden geteld zouden in brand zijn gestoken, er zouden stemmen gestolen zijn etc. We zullen nooit achter de waarheid komen… Op Zanzibar (het eiland heeft een eigen president en eigen verkiezingen) moet er zelfs mogelijk opnieuw gestemd worden in verband met een ongeldige verkiezingsuitslag.

Inmiddels komt het gewone leven hier weer langzaam op gang. Het leven ná de verkiezingen. Waarschijnlijk zal er weinig gaan veranderen.