Ally en Rhama: zomaar twee tieners uit Tanzania

(Een verhaal van Annette Klijnsma)

Toen Talitha in Tanzania was, vertelde ze op skype over de nood van deze  kinderen.
Vader is overleden, moeder is ziek en verzwakt waardoor er geen inkomen  is.  De kinderen lijden  behoorlijk en moeten bijvoorbeeld zo ver lopen naar  hun  school, dat ze op school in slaap vallen en  dus bijna niets leren.
Het gezin staat op de wachtlijst van de Upendo Group. Dat is ons  hulpprogramma waarbij weduwen  geholpen worden een eigen bedrijfje te  beginnen en de kinderen tijdelijk gesponsord worden om  naar school te  gaan.
Ik weet nog dat ik gefrustreerd was omdat we op dat moment niets konden  doen. Het project  Upendo Group ging net starten en de gezinnen op de  wachtlijst zijn voorlopig nog niet aan de beurt.

In februari 2016 was ik op projectbezoek bij Joshua, initiatiefnemer van de Upendo Group. We  hadden de hele dag vrij gehouden om het project te evalueren.
Joshua: “madame Annette (zoooo beleefd!!) er is iets dat ik eerst zou willen vertellen.” Ik nodig hem  uit om zijn verhaal te doen. En dat verhaal gaat over Mwanaharaka, de moeder van Ally en Rhama.
Joshua vertelt dat ze haar huis kwijt is omdat ze geen huur meer kon betalen. Ze mag tijdelijk bij  haar zus wonen, maar dat zal niet voor lang kunnen zijn. Vervolgens krijg ik te horen dat dakloos zijn niet eens het grootste probleem is. Ze hebben honger…al dagen geen eten! En als moeder niet eet kan  ze haar medicijnen niet verdragen, dus moeder is nu zieker dan ze al was. En een zieke moeder kan niet werken…..

Ik ga rechtop in mijn stoel zitten, dan kan ik beter nadenken. Ok, dit is crisis…in Nederland is dit een  driedubbele crisis. Wat kunnen we doen?
Ik stel een aantal vragen om de kwestie beter in beeld te krijgen. Het wordt al snel duidelijk dat deze  moeder eerst gezonde voeding moet krijgen en natuurlijk Ally en Rhama ook. Ook wordt duidelijk  dat als wij het niet doen….niemand het doet. Ik realiseer me dat deze moeder kan overlijden voordat  ze aan de beurt is voor het hulpprogramma!!!

Veel van de donaties die wij krijgen zijn geoormerkt voor bepaalde doelen of  projecten. We kunnen dus niet zomaar ons geld uitgeven. Maar de avond ervoor  kreeg ik een bericht van mijn man Rob, dat er een vrije gift van 250 euro was binnengekomen. En  toen wist ik: dat is precies genoeg om 3 maanden voedselhulp te geven aan dit gezin!  Binnen een uur zaten Joshua en ik in de taxi om de eerste donatie te gaan brengen.

Iedere 2 weken bracht Joshua vervolgens het geld en controleerde hij de aankopen  van de weken ervoor. Moeder maakte gezond eten klaar en knapte zienderogen op.  Ally en Rhama ook!

Totdat ik begin april van Joshua hoorde dat het geen zin meer had geld voor eten te sturen. Het gezin zou die week op straat komen te staan. Moeder kan niets meer beginnen met een zak meel of rijst. Joshua wist het niet meer. Hij viel helemaal stil.

Ik nam contact op met de directrice van een kleine privéschool in de wijk. Er zitten meerdere Tankids op deze school en onze kleine John bijvoorbeeld, zit daar op de kostschool. Het is schoon, veilig, er is goed eten en goed onderwijs. Ik zag het wel zitten om met deze vrouw een plannetje te smeden om dit gezin te helpen. We zaten tot diep in de nacht op whatsapp, maar het is gelukt!
De kinderen konden dezelfde week op de kostschool geplaatst worden en moeder was ook welkom! Ook voor haar zijn er lakens gekocht en is een bed opgemaakt.
Moeder kreeg zelfs een baan als betaalde schoonmaker op de school. Wat een blijdschap!

Tan-kids heeft dit plan kunnen financieren dankzij de gulle giften van haar sponsors! Daar zijn we  enorm blij mee. Zonder sponsors kunnen we niets doen.

Natuurlijk ligt er weer een nieuwe uitdaging om voor de komende periode nieuwe fondsen te vinden.  Maar daar zetten we ons graag voor in. We wensen Ally en Rhama toe dat zij samen met hun moeder  op de school kunnen blijven wonen. Zodat ze eerst eens even een rustig jaar met elkaar kunnen  hebben.

TOTDAT….moeder straks aan de beurt is voor het hulpprogramma van de Upendo Group! Dan krijgt  ook zij een training, een lening en begeleiding om een eigen bedrijfje te starten. Dan is de tijd  aangebroken zij misschien weer een eigen woning kan betalen en een zelfstandig leven kan gaan  opbouwen. We kijken er naar uit!!