CAKES, BUDGETS EN MINDSETS…..

De kinderen in Tanzania die wij helpen, leven in families waar het slecht gesteld is met de financiële situatie. Omdat dit één van de oorzaken is waarom de kinderen worden verwaarloost, hebben wij het verbeteren van werk en inkomen ook op ons programma gezet.
Dankzij een donatie van de Gebroeders van der Boschstichting, zijn wij in 2017 gestart met een verbeterprogramma. Na een intensieve en tijdrovende voorbereiding, konden in november 2017 maar liefst 20 personen deelnemen aan een steengoede, afwisselende en leerzame trainingsweek!

In dit nieuwsbericht vertellen we je meer over deze business training.

Goed om te weten:
In de afgelopen 3 jaar hebben we de families natuurlijk al aardig leren kennen. Met name door de individuele coaching, ontdekken we (en families zelf) hun levensverhaal. We zien hoe onze afkomst, onze omgeving en allerlei omstandigheden en gebeurtenissen ons vormen. We helpen de families om te ontdekken wat zij willen bereiken en welke stappen daarvoor gezet moeten worden.

5 dagen training.
De training was op maat gemaakt voor onze families. Er waren opa’s en oma’s, (pleeg)ouders en weduwen, maar ook een aantal jongeren die willen leren hoe ze zelf geld kunnen verdienen voor hun studie. Naar vermogen betaalde men een eigen bijdrage voor deze trainingsweek.
In een gehuurde bus werden zij iedere dag naar de trainingslocatie gebracht. Deze locatie ligt op 30 kilometer afstand, in het noorden van Dar es Salaam. Iedereen kreeg eerst een heerlijke lunch aangeboden, omdat we weten dat velen van hen vooraf al heel wat uren in touw waren geweest.

Men genoot enorm van de afwisselende werkvormen, zoals brainstorms, (video)onderwijs, groepsopdrachten (cases), presentaties en workshops.

Wat is er zoal gedaan en geleerd? Hier zijn een paar voorbeelden:

Brainstorm:
Hoe kan het dat er zoveel armoede is in een land als Tanzania, dat zo rijk is aan natuur- en bodemschatten? Deze brainstorm leidde toe naar één van de belangrijkste onderdelen van de training: de invloed van je mindset en je zelfbeeld.
Ben je je bewust van je eigen mogelijkheden en kansen? Ben je zelf verantwoordelijk voor je leven of stel je je afhankelijk van anderen op? Denk je dat je kunt veranderen?
Veel deelnemers gaven aan dat zij tot nieuwe inzichten en een nieuwe bewustwording zijn gekomen.

Er waren verschillend blokjes (video)onderwijs over marketing, opstarten van een business, en het bijhouden van de administratie.
In een groepsdiscussie werden persoonlijke, negatieve ervaringen gedeeld over het niet kunnen terug betalen van leningen van de bank. Velen zitten in deze situatie, die de armoede blijkbaar niet oplost maar verergert!

En zo kwam men ook uit op een belangrijk leerpunt: money management.
Iedere deelnemer had als huiswerk meegekregen om zijn/haar eigen jaarbegroting op te stellen. In een persoonlijk gesprek met de trainers werd er gekeken naar de verhouding inkomsten/uitgaven, het stellen van prioriteiten en hoe de druk van de community van invloed is. Dat laatste heeft te maken met het ‘moeten’ meebetalen aan bijv. begrafenissen en bruiloften.

Er kwamen belangrijke ontdekkingen naar boven. We kunnen concluderen dat het leren plannen en budgetteren hun leven zal kunnen veranderen. Als vervolg op dit onderdeel willen we iedereen 2 individuele coachings gesprekken aanbieden. De trainer zal dit zelf gaan doen en we zijn erg blij met deze samenwerking.

Unieke producten en nieuwe vaardigheden:
Tijdens deze week hebben de deelnemers 10 unieke, eenvoudige producten leren maken of gezien. Al deze producten hebben als gemeenschappelijke factor dat ze weinig geld kosten en goede winst kunnen opleveren. Deze nieuwe inspiratie en creativiteit gaf hen nieuwe energie!
Enkele voorbeelden:

• Decoratiemateriaal maken van takken, kokosnootschillen of plastic afval.
• Gezonde sappen maken van de vruchten van de baobab en tamarinde bomen.
• Ontwerp je eigen creatie van restjes stof
• Chili saus maken
• Verschillende soorten cakes maken

De verschillende soorten cakes zijn tijdens de training gemaakt in een pan op een houtskoolvuur. Dit was een perfecte keus, omdat de meeste van onze families thuis geen stroom of gas hebben.

In december kregen we leuke verhalen binnen, over moeders en vaders die enthousiast aan het bakken zijn gegaan om potentiële klanten te laten proeven en orders te veroveren. Met deze grote cakes kan gemiddeld een winst van € 7,50 gemaakt worden.
Voor ieder die serieus aan de slag gaat met de cakes, zal de mogelijkheid geboden worden om een vervolgworkshop te volgen, waar men leert de cake te decoreren.

Naar huis
Met nieuwe ideeën en een positieve mindset stapten de families op vrijdagavond in de bus. Collega Wein vertelde dat er heel wat gelachen en gezongen werd onderweg naar huis!!