Een diploma voor Rose

Geschreven door Jisca Moehn

Heb jij een basisschooldiploma? Voor veel van ons is het behalen van een diploma vanzelfsprekend, maar in een land als Tanzania is het dat niet. Het leven in Tanzania brengt namelijk allerlei uitdagingen met zich mee die ervoor kunnen zorgen dat een kind niet meer naar school kan gaan. Dit was ook zo voor Rose (15), die door heftige omstandigheden in moeilijkheden kwam. Wil je weten hoe Tan-kids een verschil maakt in het leven van Rose? Je leest haar verhaal hieronder.

Ontmoeting met het gezin van Rose
Rose woont met haar gezin in een buitenwijk van de stad Dar es Salaam waar de family coaches van Share to Grow Trust, een lokale partner van Tan-kids, actief zijn. Op een dag ontstaat er een grote brand in het huis van Rose. Hierdoor verliest zij twee broertjes en vlak daarna ook nog haar vader. Zoals je kunt begrijpen, doet dit verlies veel met het hele gezin. Voorheen lukte het de ouders van Rose goed om voor hun kinderen te zorgen en hun onderwijs te bekostigen. Nu de moeder van Rose alleen is en ernstig getraumatiseerd, kan zij dit allemaal zelf niet meer aan. Onze family coaches horen van de situatie en zoeken haar op, om te kijken waar Tan-kids kan helpen.

Naar school blijven gaan
Op bezoek bij de moeder van Rose wordt al snel duidelijk dat Rose zonder hulp niet naar haar basisschool kan blijven gaan. De family coaches nodigen Rose daarom uit om deel te nemen aan het Tan-kids project ‘Diploma in the pocket’. Door dit project ontvangt Rose haar schoolboeken, haar uniform, schoenen, schoolmaaltijden en overige financiële ondersteuning die nodig is om onderwijs te volgen. Ze kan hierdoor blijven op de school waar ze vroeger ook heen ging: de St. Rosalia school, slechts een paar honderd meter bij haar huis vandaan. Ondanks de heftige omstandigheden besluit Rose om ervoor te gaan: samen met andere kinderen die Tan-kids sponsort gaat ze op weg naar haar diploma.

Uitdagingen onderweg
Het behalen van een diploma blijkt niet eenvoudig te zijn. Voor Rose en haar gezin is het verlies van de vader en kinderen erg zwaar. Als in maart 2020 het coronavirus zich verspreidt in Tanzania en gezondheidsproblemen binnen dit kwetsbare gezin de kop opsteken, worden Rose en haar moeder bang. Tot overmaat van ramp overlijdt ook nog de oudste zus van Rose. Zij had twee kleine kinderen die nu ook bij Rose en haar moeder komen wonen. De familie kan niet geloven dat dit allemaal echt gebeurt. Ze zijn in shock!

Rose blijft vanaf dat moment bij haar moeder thuis en durft niet meer naar school te gaan. Gelukkig staat de familie open voor de family coach en de counselor die bij het gezin betrokken zijn. Zij zijn opgeleid om op verschillende vlakken problemen te signaleren en ondersteuning te geven. Rose en haar moeder krijgen voorlichting over het coronavirus en de beschermende maatregelen. Ze krijgen ook voedingsadviezen en gezonde, voedzame Moringa supplementen. Er wordt gebeden met het hele gezin, waardoor zij zich getroost en gerustgesteld voelen. Zo brengen de coaches de stabiliteit die Rose nodig heeft om haar lessen op school weer op te pakken.

Vandaag de dag gaat Rose, dankzij project ‘Diploma in the pocket’, elke dag naar school en geniet zij ervan om te leren. Ze zit in de laatste klas van de basisschool en is druk bezig met het maken van haar nationale examens. Voor een kind als Rose kan het volgen van onderwijs in Tanzania al vroeg wegvallen door moeilijke familieomstandigheden. Met Tan-kids zetten wij ons ervoor in dat deze kinderen lessen kunnen volgen tot en met het behalen van hun diploma, door hulp te bieden op school én thuis.

En Rose kreeg zojuist nog een geweldige verrassing te horen: de St. Rosalia school gaat in januari starten met het eerste jaar van de middelbare school! Daardoor kan Rose thuis blijven wonen en in haar eigen wijk naar een prachtige middelbare school gaan.