Gulle gaven uit de Achterhoek!

De Aaltense stichting Doorgeefhuis Maria en Tan-kids kennen elkaar inmiddels sinds enkele jaren. De winkel die het Doorgeefhuis tot voor kort in Aalten had, was een plek waar stichting Tan-kids welkom was om kleding en speelgoed uit te kiezen voor de kinderen en de moeders in Tanzania.
Als we op projectbezoek gingen dan puilden onze koffers uit met spullen uit Aalten.
Op foto 1 zie je hoe onze Tanzaniaanse collega’s er pakjes van maken zodat er een eerlijke verdeling is voor ieder gezin. Wat een blijdschap bij het geven en ontvangen! (foto 2)

Begin 2015 heeft de Aaltense stichting de schoolkosten van 6 kinderen betaald. Tan-kids werd vervolgens uitgenodigd om een presentatie van het werk te komen geven tijdens een bestuursvergadering. De stichting waardeert ons werk en besloot meer te willen doen aan de continuïteit van het onderwijs van de kinderen.
Deze kinderen maken samen met hun moeders deel uit van een nieuw project waarin wij samenwerken met een locale partnerorganisatie. De gezinnen krijgen een sociaal-economisch hulpprogramma aangeboden. Die hulp moet ertoe leiden dat de moeders een eigen bedrijfje gaan starten. Ook, dat er een evenwichtig en zelfstandig gezinsleven is nadat de man/vader is overleden. Maar….dat kost veel tijd en inspanning!
Zolang het de moeders zelf nog niet lukt wil Tan-kids zoveel mogelijk bijdragen aan de schoolkosten. Wij zien graag dat de kinderen “gewoon” iedere dag naar school kunnen gaan.

Stichting Tan-kids is blij verrast met een nieuwe, gulle gift van Doorgeefhuis Maria. Hiermee sponsoren zij een jaar lang, de schoolkosten van maar liefst 8 kinderen! Wat een feest! En de moeders voelen het als een verademing! Doorgeefhuis Maria sponsort bijvoorbeeld alle 3 de kinderen van Rosemary (Isack, Jackline en Miriam) zie foto 3.

Onze locale partner heeft momenteel 11 gezinnen in zorg. Totaal zijn er 24 kinderen in de leeftijd tot 18 jaar waar wij graag de schoolkosten voor willen gaan betalen. Momenteel sponsort Tan-kids 22 kinderen. (foto 4)

Zullen we eens een klein kijkje achter de schermen van Tanzania nemen? Je zult verbaasd staan als je ziet wat er allemaal bij komt kijken voordat een kind naar school kan gaan.
Het begint met de inventarisatie en budgettering. Dat is al een klus op zich…het maken van een digitaal overzicht, huisbezoeken afleggen om met de moeders te bespreken naar welke school haar kind zal gaan. Wat kost die school? Welke schoolspullen zijn er al aanwezig en nu nog nodig? Hoe komt het kind veilig op school? Wat kost het vervoer?
Na weken van hard werken krijgen wij dan een begroting en kunnen we geld gaan overmaken.
Maar in Tanzania zijn ze er nog niet! Het kost enkele uren in de file staan om bij de bank te komen, waar men het geld gaat ophalen. Dan worden de uniformen, schoenen, schooltassen en laáádingen schriften ingekocht. (foto 5 en 6)
Social worker Joshua gaat vervolgens zelf naar alle scholen toe om persoonlijk de schoolkosten van ieder kind te betalen. Met een bon of faktuur legt Joshua financiële verantwoording bij ons af.

En dan komt het grote moment….alle moeders en kinderen worden uitgenodigd om op het kantoor van HOPE de spullen op te halen en met een frisdrankje te vieren dat ze zo gezegend zijn! (foto 7) De moeders krijgen tenslotte nog cash geld voor het betalen van het dagelijkse transport naar school en de verplichte “granenpap” die de school tijdens de pauze aan de kinderen geeft. Wat een inspanningen moet onze locale partner leveren om deze klus te klaren!
Ook Doorgeefhuis Maria heeft veel werk verzet voordat de gulle gift gegeven kon worden. HARTELIJK DANK DAARVOOR!!